FRI FRAKT ÖVER 495 KR*

PRISGARANTI

ÖVER 125 ÅR I BRANSCHEN

Produkter
Annat
Logga in
|
Kunskap & inspiration/Reportage/Designporträtt/Marimekkos mönsterskatt – rebelliska blommor & textil kvinnokraft
Marimekkos mönsterskatt består bland annat av Maija Isolas berömda Unikko-mönster som föreställer vallmoblommor. Mönstret har blivit ikoniskt och firar 2024 60 år.

Designporträtt

Marimekkos mönsterskatt – rebelliska blommor & textil kvinnokraft

Det finns mönster och så finns det mönster man minns – Marimekko är varumärket som får oss att minnas, att känna och att tycka. Med sin enorma mönsterskatt har Marimekko inte bara satt Finland på kartan utan också rebelliska blommor och textil kvinnokraft som än idag är de trådar som väver varumärket samman till en textil urkraft. Vi har fått glänta på dörren till Marimekkos mönsterrika universum i samband med 60-årsjubileumet av det ikoniska Unikko-mönstret av Maija Isola.
Tisdag 30 april 2024
Share article

Designfilosofi & mästerliga mönster

Marimekkos designfilosofi har alltid varit baserad på tidlöshet där varje produkt är skapad för att stå emot tidens tand både när det kommer till estetik och kvalitet. På Marimekko värderar man att skapa funktionell design som bringar glädje i vardagen och att en klänning kan vandra vidare i generationer – det är vad Marimekkos mönster och siluetter är skapade för. Att Marimekko bygger på en stor mönsterskatt är ett faktum och att varumärket dessutom är mästare på att skapa ikoniska mönster som har kunnat användas om och om igen i nya kombinationer är imponerande, så vad är hemligheten?

-Ända sedan start har Marimekkos mönsterskapande varit ett resultat av samarbeten mellan konstnärer, formgivare och riktigt skickliga hantverkare. Marimekkos mönster förkroppsligar det perfekta, ofullkomliga mänskliga avtrycket där överlappande färger och lyckliga sammanträffanden resulterar i de konstverk som visas i Marimekkos kollektioner. Idag består det magnifika mönsterarkivet av över 3000 mönster i tusentals olika färgkombinationer där det varje säsong tillkommer nya. Det tidlösa uttrycket gör att vi kan använda dem i våra kollektioner år efter år på nya och överraskande sätt, berättar Minna Kemell-Kutvonen, Design Director på Marimekko.

Marimekko grundades 1951 av Armi och Viljo Ratia. Armi var en visionär kvinna och Viljo ägde en fabrik som tillverkade vaxdukar. Under den här tiden befann sig Finland fortfarande i någon grå efterkrigstid och Armi ville skapa något som skulle ge glädje och färg till folks liv. Idén gick ut på att samla en grupp unga, kreativa människor för att designa vågade och färgstarka mönster på hennes mans vaxdukar.

- Människor beundrade dessa vågade och färgstarka mönstrade textilier men visste inte riktigt hur de skulle användas. Men då fick Armi idén om att anordna en modevisning, endast för att ge människor idéer på hur textilierna skulle kunna användas. Enligt sägen så sägs det att klänningarna sålde slut direkt och att Marimekko grundades nästa dag, berättar Minna Kemell-Kutvonen.

Porträtt av Marimekkos grundare Armi Ratia, sittandes på golvet där hon handmålar ett mönster.

Armi Ratia - Marimekkos grundare.

Från Marimekko kommer det berömda blommiga mönstret Unikko av Maija Isola som klär allt från inredningsdetaljer till textilier, här på våfflad badrock i orange och ljusblått.
Unikko jubileumsbricka från Marimekko, en bricka framtagen i samband med Unikko-mönstrets 60-årsjubileum, ett mönster av Maija Isola som kommit att bli ikoniskt världen över.

Idag ryms Marimekkos egen textilfabrik i samma byggnad där design- och produktutvecklingsteamet sitter. Detta skapar ett nära samarbete och innovation mellan designteam och deras skickliga tryckare. Denna del är en mycket unik del i Marimekkos designprocess och en viktig nyckelfaktor i produktionen. Här arbetar ett designteam på plats och på regelbunden basis tar varumärket även in frilansande formgivare och det finns ständigt en pågående dialog med olika mönsterdesigners för att ta fram nya mönster till kommande kollektioner. Några välkända namn bland formgivarna är exempelvis Maija Louekari, Aino-Maija Metsola och Ana Kekki. Även om det dyker upp nya mönster hos Marimekko så tittar man alltid i det gedigna mönsterarkivet för att se vad man kan återanvända, något man gjort sedan start.

Maija Isola formgav Unikko-mönstret för 60 år sedan, något som uppmärksammas i form av ett jubileum 2024. Här bild som visar Maija Isola sittandes på golvet där hon handmålar ett blomstermönster.

Rebelliska blommor - Maija Isola trotsade regeln om att inga blommiga mönster var tillåtna på Marimekko - idag är Unikko ett av varumärkets mest ikoniska mönster.

En blommas bemärkelsedag – Unikko 60 år

Ett mönster de allra flesta förknippar med Marimekko och som verkligen fångat essensen av vad varumärket står för är Unikko, skapat av Maija Isola 1964. Men så har det inte alltid varit. Grundaren Armi Raita var nämligen av åsikten att den sanna essensen av en verklig blomma inte kunde fångas i ett mönster vilket ledde till att blommiga mönster en gång i tiden var bannade hos Marimekko. Men här rebellerade Maija Isola genom att skapa en komplett kollektion av grafiska, pop-art-inspirerade blomstermönster, däribland Unikko som sedan dess varit ett stående mönster i alla kollektioner och som idag är ett av världens mest igenkända blomstermönster. Så vad betyder Unikko för Marimekko?

- Unikko är en kraftfull symbol som står för glädje och kreativitet och är ett av våra mest älskade mönster runt om i världen. Genom åren har Unikko blivit sömlöst integrerat i Marimekkos designidentitet. Mönstret fortsätter att inspirera och överraskar oss fortfarande år efter år, berättar Minna Kemell-Kutvonen.

År 2024 firar Unikko-mönstret från Marimekko 60 år, det firas genom en rad olika event och en jubileumskollektion som hyllar den ikoniska vallmoblomman. Här en gammal bild från Marimekkos arkiv som visar ett Unikko-parasoll.

2024 är året då Unikko-mönstret av Maija Isola firar 60 år.

Bild i svart-vitt som visar Unikko-tyg i produktion under 60-talet i Marimekkos textilfabrik där tygerna trycks än idag.

Unikko-tyg i produktion - än idag trycks alla tyger & textilier på Marimekkos fabrik i Helsingfors.

I år firar de rebelliska blommorna 60 år, något Marimekko har valt att uppmärksamma på fler sätt under året.

  • För att fira 60-årsjubileumet av Unikko kommer Marimekko att presentera en rad olika glädjefyllda aktiviteter som tar plats på olika ställen runt om i världen under året. Vi startade firandet med Unikko at La Louviére – en unik konstaktivitet med ljus som projicerades på fasaden till ett av de mest etablerade museerna i Finland vilket även råkar vara samma museum där grundaren Armi Ratia först upptäckte Maija Isola. Marimekkos kollektioner kommer även fira Unikko på fler sätt än någonsin tidigare. Det kommer exempelvis att finnas flera unika samlarobjekt inom alla produktkategorier vilket hyllar mönstret i både tidlösa och nytänkande sätt, berättar Minna Kemell-Kutvonen vidare.

2024 blir ett år av firande för Marimekko. Här bjuds du in till ett universum av mönster och ikoner som aldrig slutar blomma, där mode möter hemma och där glädjen sitter i varje tråd som väver mönsterskatten vi alltid vill minnas.

 

 

 

Foto: Elof Martinsson & Marimekko

Josefin Beijer
Skribent

Upptäck mer från Marimekkos mönsterskatt

Se fler

Ta del av fler tips

c/o Svenssons

Följ oss